Ukrainaan ei tahdottu rauhaa

01/03/2023

Venäjän vyöryessä vuosi sitten Ukrainaan Israelin pääministerinä toimi Naftali Bennett. Kahdeksan päivää myöhemmin Saksan liittokansleri Scholz vieraili Bennettin luona Jerusalemissa ja kertoi huolensa sodan vaikutuksesta maansa energiahuoltoon. Koska Bennett tunsi Putinin, hän lupasi tehdä voitavansa sodan lopettamiseksi, ja jo kahden päivän kuluttua hän oli Moskovassa Putinin puheilla.

Nyt jo pääministerin paikalta vetäytynyt Bennett julkaisi 4.2.2023 YouTube-kanavallaan haastattelun, jossa hän kävi läpi kokemuksiaan Ukrainan sodan rauhanvälittäjänä. Suomessa ainakin Ilta-Sanomat valotti haastattelun antia ja totesi, etteivät kyseiset "sodan alkuvaiheessa käydyt neuvottelut kantaneet lopulta hedelmää". Miksi? Koska länsi halusi, että sota jatkuu. Sitä ei Ilta-Sanomat kertonut.


Haastattelija: He (länsi) estivät rauhansopimuksen?

Bennett: Käytännössä, kyllä. He estivät sen ja silloin ajattelin, että se on väärin.


Rauhansopimuksen tarkoituksellinen vesittäminen tarkoittaa, että myös länsi on vastuussa sodan uhreista. Emme pelastaneet niitä jo satoja tuhansia sodassa kuolleita ihmisiä, vaikka meillä olisi ollut siihen mahdollisuus. Kuinka monta ihmistä olemme vielä valmiita lähettämään rintamalle kuolemaan? Niin monta, että Ukraina voittaa? Eikö jo sodan alkuvaiheessa solmittu rauha olisi ollut Ukrainalle voitto? Luulin, että edes Euroopassa ihmiselämällä olisi jo joku arvo, mutta taidan olla väärässä.


"Jos Eurooppa valitsee vuoropuhelun ja yhteistyön, blokkien välisiä vastakkainasetteluja ei synny", totesi Kiinan ulkoministeri Wang Yi Munchenin turvallisuuskokouksessa.


Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Eurooppa on lähtenyt Amerikan rinnalle sen taisteluun maailman herruudesta. Kenestä tahansa voi tulla vihollinen, johon vain voimakeinot tehoavat. "Meidän pitää kasvat taa sotilaallista tuotantoa ja hyvin nopeasti", totesi pääministeri Sanna Marin samassa Munchenin kokouksessa. Olisiko Marin voinut arvata, että hänestä tulee joskus sodan ja aseiden puolestapuhuja?


Wang Yiin lailla uskon, että rauha voidaan edelleenkin säilyttää vuoropuhelun ja yhteistyön keinoin.



Kirjoitus on julkaistu Vapauden liiton blogissa 1.3.2023